Az emberi természet szabadsága.

Az elmúlt heteket Olaszországban töltöttük.
Filmszerű volt az egész, újra és újra tudatosítanom kellett magamban, hogy minden valóságos.
Egy nagyszerű életet élünk, csodálatos helyszíneken kapcsolódunk számos olyan emberrel, akikkel tényleg öröm eltölteni ezeket a napokat.

Tartalmas évünk volt: egy év alatt 15 táborunk volt, 152 tábor napunk. Ez alatt az idő alatt közel 160 ember vett részt a Dharmaral táboraiban. És egy hét múlva pedig Franciaországi táborunk veszi kezdetét.

Tanulságok és megfigyelések

Nagyon sokat tanultam az együttérzésről, a nyitottságról, és arról, hogy az emberi természet milyen sokszínű. Az ember tényleg társas lény, és mindenki vágyik a hovatartozás élményére. Megerősítette bennem a gondolatot, hogy az emberek eredendően jók és szabadok, de a társadalmi rendszerek miatt sokszor torz az a tükör, ami előttük van. Az emberi természet akkor tud igazán szárnyalni, ha lebontjuk a sémákat, és egy egyszerűbb, természetközelibb életmódhoz kapcsolódunk.

Szabadság és szabad akarat

Hiszek a szabadságban, a szabad életben és abban, hogy van szabad akarat. Hiszek a karmában. Mi, emberek, szabadok vagyunk, és saját tetteinkkel, gondolkodásunkkal határozzuk meg önmagunkat. Fontos, hogy mindenki a saját emberi mivoltját helyezze előtérbe, és ne engedje magát befolyásolni olyannak, ami nem szeretné, hogy az ő minőségévé váljon.

Az emberi változás képessége

Képesek vagyunk természetünknél fogva a változásra. Képesek vagyunk arra, hogy egyre jobbak, tisztábbak és emberibbek legyünk. Buddha gondolkodása mindig a jelenben kalandozik, hangsúlyozva, hogy itt és most kell önmagad legjobb verziójának lenned, és hogy a múlt nem határozhat meg. A jelen az, ahol új lehetőségeket kapsz.

Meditáció és stresszkezelés

Sokszor mondják nekem, hogy nehéz tudatosnak lenni, és érdeklődnek afelől, hogyan lehetne elindulni ezen az úton. Mit csinálok én akkor, amikor elfáradtam, belefáradtam? Hogyan nem bontok ki egy tábla csokoládét és eszem meg az egészet, ha szomorú vagyok? Hogyan vezetem le a stresszt a hét végén, ha nem úgy, hogy alkoholt fogyasztok? Amikor úgy érzem, minden teher a vállamat nyomja, és a kétségbeesés szövi be lényem egészét, leülök és meditálok. Elengedem a külvilágot, hagyom, hogy csak történjen, és nem gondolkozom. Az emberi természet folyamatosan változik és áramlik, és az igazi megnyugvás akkor jön el, ha felismerjük és elfogadjuk ezt a változékonyságot.

Erkölcsi keretek és belső béke

Az elmúlt év megtanított arra, hogy az emberi természet belső megértésére és annak fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt. Erkölcsi keretek kellenek ahhoz, hogy valójában szabadok legyünk. A belső békéhez és a tudatosság eléréséhez pedig akarat kell. Ha igazán akarod, napról napra közelebb kerülsz hozzá.

Szabad vagy, ha folyton mással foglalkozol?
Szabad vagy, ha mindenben a hibát keresed?
Szabad vagy, ha folyton más bír befolyásra?
Szabad vagy, ha a félelmek lekötik szárnyaidat?
Szabad vagy, ha a belső csend félelmet kelt benned? 

Nem, mert a figyelmed és energiád mások problémái kötik le, ahelyett, hogy önmagadra összpontosítanál.

Nem, mert a negatív hozzáállásod megakadályozza, hogy élvezd az életet és a lehetőségeket.

Nem, mert nem te irányítod az életedet, hanem mások hatása alatt állsz.

Nem, mert a félelmek gátolják a személyes fejlődést és a boldogságot.

Nem, mert a belső csend megértése és elfogadása nélkül nem találod meg a belső békét.

Képesnek kell lennünk kontrollálni és megfékezni ezeket a hullámzásokat, amelyek kétségeket keltenek bennünk. Rendelkezz a tudatoddal, élj a szabad akarattal, és vállald a karmád viselkedésed irányítása után.

Mi a közös az emberi természetben? 

Mindenki egy dolog után vágyik: hogy a múlt már ne határozza meg a jelenét, és a jövőben egy sokkal szabadabb életet éljen. 

Buddha tanításai szerint az emberek tetteikért felelősek, és ezek a tettek alakítják jövőbeli sorsukat. A karma törvénye alapján a jó és rossz tettek következményei visszatükröződnek az ember életében, ami azt jelenti, hogy képesnek kell lennünk etikai döntéseket hozni, ami a szabad akarat meglétére utal.

Mi emberek esendőek vagyunk, hibázunk és néha letérünk az útról. Azonban képesek vagyunk arra, hogy szabadon éljük le ezt a nagyszerű életet, ha igazán akarjuk. 

Mindig van segítség, és ne féljünk segítséget kérni hiszen nagyszerű emberek élik velünk párhuzamosan a saját életüket, legyünk hálásak az univerzumnak, hogy pont akkor amikor mi is. 

 

Fontos, hogy jól meggondoljuk, kik állnak mellettünk, mert csak azokkal érhetjük el a valódi szabadságot, akik őszintén támogatnak és inspirálnak minket. Válasszuk meg környezetünket bölcsen, mert a szabad élet kulcsa nemcsak bennünk, hanem azokban is rejlik, akik körülöttünk vannak.

 
 
 
 
 
hu_HUHungarian
Hossergor, Franciaország - szörf és Jógatábor -2024. június 8 – 15.

last minute

Utolsó 1 hely elérhető